Családi tábor Alsóörsön

Kategória: Hírek és cikkek

Családi tábor Alsóörsön

Találkozás a Balatonnál, ismeretlen és ismerős emberekkel, barátokkal, gyermekekkel, felnőttekkel, fiatalokkal, idősekkel és Istennel.

A találkozás jegyében töltöttünk el négy csodálatos napot július elején a magyar tenger partján. Gyülekezetünk több mint ötven tagja: apróságok, óvodás és általános iskolás korosztály, középiskolások, fiatalok és érettebb korúak jöttünk össze találkozni egymással, Jézussal. Jöttünk ismerkedni, az igét hallgatni, egymásra figyelni, tanulni, játszani, elmélyedni, kikapcsolódni, feltöltődni. Csapatunkhoz Kárpátaljáról is csatlakozott egy jó barát, Edina, aki kivette részét a közös munkából.

A gondviselés segítette utunkat: mindenkinek jutott hely az autókban (a rossz autó is megjavult), utunk biztonságos volt –s átmeneti üzemzavar ellenére -, rendben megérkeztünk. A vonattal utazók már korábban élvezhették a korai indulás és érkezés előnyeit: felfedező utat tettek a településen és a vízparton. Velünk az igazi nyár is beköszöntött, a nap kisütött, és ottlétünk alatt buzgón árasztotta ránk, és az akkor még igencsak hideg Balaton vizére a meleg fényét.

A népes „családunkat” vendégül látó szálloda a főút mellett, a tóparthoz közel kényelmes, tiszta szállást biztosított mindnyájunknak. A kis- és nagykamaszok – a szülőktől külön, de egy-egy felnőtt felügyelete alatt – közös szobákba beosztva tanulhatták az önállósodást és a társakkal való együttműködést. A támaszra szoruló testvéreknek önzetlen gyülekezeti tagok segítették az alkalmazkodást, odafigyeléssel és szeretettel, ha kellett jó szóval, ha arra volt szükség, meghallgatással. A kisgyermekes családok a tábor ideje alatt is élvezhették az együttlétet.

A szálloda elhelyezkedésének egyetlen hátrányát, a zajosságát ellensúlyozta az ott dolgozók szívélyessége, és a bőséges és ízletes étel, amit minden étkezés után fergeteges „tűzijátékkal” jutalmaztunk. Valószínűleg a sok-sok élményen kívül néhány kilóval gazdagabban távoztunk a táborból.

Összejövetelünk alapvető célja természetesen nem a pihenés és testi élvezet, hanem sokkal fontosabb, a lelkiekben való épülés volt; hogy találkozhassunk Jézussal, akár az ige, akár az egymással való kapcsolatunk építése által. A napi program mind a találkozás témája köré épült. A reggeli áhítat, az imák, a kislányok által reggelente felolvasott megható történetek, a dalok segítettek ráhangolódni jövetelünk céljára. Délelőtt a gyermekekkel korosztályuk szerint négy csoportban foglalkoztak lelkes és rendkívül kreatív gyülekezeti tagjaink. Minden nap, egy adott témának megfelelően olvastak fel a gyermekeknek tanulságos történeteket és alkottak ezzel kapcsolatban valami szépet, ügyeset, különlegeset, amivel nemcsak magukat, hanem szüleiket is megörvendeztették kicsik és nagyobbak. Utólag is köszönjük nekik és különösen Császár Katának –aki a gyermekprogramok és vetélkedő kitalálója és gyakorlati megvalósítója volt – áldozatos munkájukat!

A felnőttek a délelőtti közös igehallgatás után három csoportban dolgozták fel az elhangzottakat. Ezek a közös beszélgetések alkalmat adtak az ige mélyebb üzeneteinek megértésére, megnyílásra egymás előtt, egymás meghallgatására, megértésére, elfogadására. Találkozások voltak ezek is, de már más szinten.

A délutáni szabad program lehetőséget nyújtott kisebb kirándulásokra, napozásra, fürdésre, közös játékra. A programot közös vetélkedő és filmnézés is színesítette.

Esténként ismét a közös éneklés, áhítat és ima segített lecsendesedni és valódi célunkra irányítani figyelmünket.

A táborban töltött négy nap alatt nagy izgalomban tartott minket az „angyalkázás”. Mindannyian angyallá válhattunk, gyakorolhattuk az önzetlen odafigyelést, ajándékozást. A szobák sorsolás alapján, titokban lepték meg egymást apró ajándékokkal, figyelmességgel, építő üzenetekkel, finomságokkal, és oly ügyesen, hogy az angyalok többsége a tábor végéig nem is lepleződött le. Ebben a „játékban” mindenki gyermek lehetett. A tábor összes tagját mozgósító „csúcsprogram” a Kánai menyegző történetét feldolgozó színházi előadás volt. Az előkészületek kiváló lehetőséget nyújtottak a csapatépítésre. Sok-sok ötlet és nevetés kísérte a felkészülést. Az öt színes csoport ötféle stílusban adta elő ezt az örök történetet, mely vidám hangulatot teremtett a forró, szombat estében.

Természetesen a vasárnapi istentisztelet nem maradhatott el. Az ódon és kedves alsóörsi templom hűvösében együtt örvendezhettünk a megbízott lelkésszel. Ő a vendégek miatt örvendett, hogy megtöltötték Isten házát, ahol „már minden elkészült”, mi pedig az üzeneten, amit felénk közvetített őszinte szavakkal.

A találkozások jegyében eltöltött családi tábor néhány napja Alsóörsön gyorsan eltelt, s mi meggazdagodva, feltöltődve, és ismét a gondviselésre bízva magunkat indultunk neki utunknak.

Áldott együttlét volt! Hála és köszönet érte!

Zipperer Katalin

tab001

tab002

One Response to "Családi tábor Alsóörsön"

  1. Csaba Zoltán
    Csaba Zoltán Posted on 2015. szeptember 17. at 19:42

    Kellenek az ilyen alkalmak, ahol megállhatunk, és közelebb kerülhetünk az Urunkhoz, és általa egymáshoz is, hisz annyi annyi minden zúdul ránk, a hétköznapokban. Benne kell élnünk a világba, ami egyre jobban ellentétes irányba rohan azzal, amit mi hordozunk. A legfőbb találkozás az életünkben, amikor kinyitjuk az ajtót és beengedjük a megváltónkat Jézus Krisztust. De immár nem vagyunk egyedül, hisz a Fővel, eggyé válunk a többi taggal a láthatókkal, és a láthatatlanokkal. A láthatóak a testvéreink akiket ismerünk, személyes kapcsolatban, találkozásban. Fénylenünk kell ! hisz “A lámpást sem azért gyújtják meg, hogy a véka alá, hanem a lámpatartóba tegyék és akkor világit mindenkinek a házban.” (Máté 5,15) Egy Ilyen alkalmon lámpásoknak kell lenünk, először azoknak akik velünk vannak. Egy lobogó gyertyával meglehet gyújtani, egy olyat ami még nem ég, vagy éppen csak pislákol. És ott van a többi lámpás is a környezetünkben, a világban. Nem tudhatjuk, hogy épp kinek kell a mi fényünk. Találkozás a Fénnyel, az Igével, Jézus Krisztussal.